Skip to content

Over > Geschiedenis van de suiker

Suiker en zijn geschiedenis

Honing, bieten, suikerriet … de mens heeft altijd al een voorliefde gehad voor zoete producten.

Mondialisering van suikerriet

Suikerriet komt oorspronkelijk uit Papoea-Nieuw-Guinea. Het is van nature rijk aan suiker en verspreidt zich al snel in grote aangrenzende gebieden zoals China en India.

Suiker kwam via de Arabische wereld naar Europa waar deze “zeldzame specerij” bij de adel op tafel verscheen. Aangezien suikerriet slecht gedijde in Europa, introduceerden de Europeanen het in Amerika en verspreidden het over heel Latijns-Amerika. De invoer gebeurde met schepen, die slaven naar Amerika brachten en weer terugkeerden met levensmiddelen zoals suiker.

Ontdekking en evolutie van de suikerbiet

De Franse keizer Napoleon I stelt in 1806 een continentale blokkade in tegen Engeland. Heel wat producten, waaronder suiker, zijn schaars geworden. Hoewel suiker al een stuk betaalbaarder is geworden dan een paar eeuwen eerder, dwingt de druk van de vraag heel wat industriëlen ertoe wetenschappelijk onderzoek te voeren naar een nieuwe bron van suiker.

Enkele tientallen jaren eerder, in 1747, had Andreas Sigismund, een Berlijnse professor, ontdekt dat bepaalde bietensoorten een hoog suikergehalte hebben. Een van zijn studenten, Franz Karl Achard, laat zich inspireren door zijn onderzoek en industrialiseert het proces. In die periode zien we dan enkele suikerfabrieken verschijnen in Duitsland.

Het probleem is dat het suikerrendement van dit proces erg laag is. Vandaag slagen we erin om ongeveer 20% van het totale gewicht van de biet aan suiker uit de biet te halen, maar Achard en zijn tijdgenoten bleven steken op 1,6%.

Dan komen Benjamin Delessert en Jean-Baptiste Quéruel, twee Fransen die door de blokkade van Napoleon worden aangemoedigd in hun zoektocht naar een nieuwe bron van suiker die ook in Europa kon worden geteeld. Ze baseren zich op het proces van Achard, maar slagen erin het te optimaliseren, zodat het rendabel wordt.

Na hun ontdekking steunt Napoleon deze nieuwe economische troef en besluit 100.000 hectare aan bieten te verbouwen en onderzoek naar de suikerproductie te subsidiëren.

Een terugblik in beelden

De moderne suikerindustrie

Vandaag zijn suikerbieten met 20% van de wereldproductie de op een na grootste bron van suiker, na suikerriet, dat nog altijd goed is voor ongeveer 70%. Het proces om suiker uit bieten te winnen werd de voorbije twee eeuwen geoptimaliseerd en is inmiddels gemaximaliseerd. De uitdagingen zijn niet langer de extractie- en kristallisatiecapaciteit, maar eerder de maximale efficiëntie van het proces met behoud van een beperkt energieverbruik.

Europa is ‘s werelds grootste producent van bietsuiker. Brazilië en India zijn met hun suikerrietplantages echter de grootste suikerproducenten.

Wenst u nieuws over Iscal te ontvangen?

Nieuwsgierig naar Iscal Sugar en onze nieuwsberichten?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief en ontvang een overzicht van onze activiteiten.

Newsletter NL

Made with love by Cherry Pulp