Skip to content

Virtueel bezoek

1

Administratief gebouw

Ons team van een twintigtal administratieve medewerkers is erg klein in verhouding tot het aantal werknemers in de fabriek, maar is toch essentieel voor de goede werking van de hele Groep Iscal.

De parkeerplaats voor de fabriek wordt gebruikt door alle personeelsleden en is ook het toegangspunt voor geleide bezoeken.

 

2

Wegen – agronomisch gebouw

Elk inkomend of uitgaand transport komt voorbij dit gebouw om naar een van onze drie weegzones te gaan. Zo kunnen we de lading van elk inkomend of uitgaand transport precies bepalen.

In het gebouw staat het agronomisch team in contact met niet minder dan 2.500 telers in het IJzer- en Scheldebekken.

3

Tarreren

Tijdens de campagne komt elke bietentransporteur voorbij dit gebouw en wordt een staal genomen uit zijn laadbak. Van deze vijftig kilo, afgenomen uit tientallen tonnen, meten wij nauwkeurig de hoeveelheid veldresidu en vervolgens de hoeveelheid suiker die deze bieten bevatten. Door dit te combineren met het gewicht van de weging, kunnen wij elke landbouwer heel precies betalen per geleverde lading.

4

Weegschaal

Dit platform is een echte draaischijf tijdens de campagne. Van 4 tot 23 uur rijden vrachtwagens af en aan om tientallen tonnen bieten te lossen in 4 openingen. Twee openingen gaan rechtstreeks naar de fabriek, de twee andere voeren de bieten naar het binnenplein.

5

Binnenplein/Bietenpark

Dit is de plek waar wij de bieten opslaan wanneer ze niet meteen naar de fabriek gaan. Dankzij dit bietenpark beschikken we over een continue aanvoer naar de fabriek via een hydraulisch systeem (24 uur/24, 7 dagen op 7). In het totaal kunnen we er 20.000 ton bieten opstapelen, goed voor iets minder dan twee dagen volledige productie.

6

Schoonmaken

Stelt u zich een opeenvolging van enorme wasmachines voor. Ons reinigingsproces is tientallen meters lang en spuit eerst koud en vervolgens warm water in grote trommels. Gaandeweg slagen we erin de bieten te ontdoen van de aarde van de velden en stenen en ander afval te verwijderen.

Wij recupereren ook gras en ander plantaardig materiaal. Dit wordt opgehaald door verschillende partners die ze gebruiken om biogas te maken in zogenaamde vergisters.

7

Decanteerbekkens

Na de schoonmaak van de bieten zit er heel wat aarde in het water. Deze aarde zakt dan naar de bodem van de decanteerbekkens, die we vervolgens schoonmaken tijdens de intercampagne, zodat ze niet elk jaar opnieuw verstopt geraken.

8

Zuiveringsstation

Een biet bevat maar liefst 75% water! In het totaal vertegenwoordigen alle bieten van een campagne meer dan 900.000 kubieke meter water. We gebruiken dit water in ons proces, maar we kunnen het niet allemaal onbeperkt opslaan op onze site.
We bevinden ons echter op een paar kilometer van de Schelde en dus kunnen we af en toe water in de rivier te lozen. Voordat wij dit water lozen, waarborgen wij uiteraard de kwaliteit ervan door middel van een zuiveringsinstallatie.

9

Diffusietorens

Deze 3 torens vallen meteen op wanneer u onze site binnenkomt.
Concreet omvat elke toren een enorme schroef. Er loopt water van boven naar beneden en de bietenreepjes gaan van beneden naar boven. Naarmate deze reepjes hoger komen, geven ze hun suiker af aan het water.
Dit heldere zoete sap vangen we op onderin de torens waarna het zijn weg verderzet door de fabriek.

10

Pulpsilo’s

We hebben er 2. Dankzij deze silo’s kunnen de landbouwers zelf pulp voor het vee komen halen. De silo’s worden gevuld via een lange transportband die rechtstreeks van de persen komt. Mocht u de kans krijgen, het zicht van bovenop de torens is echt de moeite waard … maar wie hoogtevrees heeft, past toch maar beter op!

11

Voorraad kalk en cokes

U verwacht waarschijnlijk geen grote stapels stenen wanneer u een suikerraffinaderij bezoekt. Deze twee enorme stapels zijn echter onmisbaar en vormen een essentieel onderdeel van onze filtering tijdens het raffinageproces.

12

Kalkoven

Deze toren van om en bij de 60 m hoog is van ver zichtbaar. Het is onze kalkoven waar we kalkmelk maken op basis van kalksteen en cokes. We vangen ook een deel van de geproduceerde CO2 op om het verderop te integreren in het proces en zo ons zoete sap te zuiveren.

 

13

Fabriek

Pas wanneer u onze hele fabriek doorkruist, geraakt u er wegwijs uit. Ze telt vier verdiepingen en heel wat tussenverdiepingen, loopbruggen en trappen. Door te verdwalen in dit doolhof kunt u zich een idee vormen van de complexiteit van het hele proces.
Kunt u raden hoeveel kilometer kabels en leidingen zich op deze paar honderd vierkante meter bevinden?

14

Schuim

Tijdens de filtering van ons zoete sap recupereren we heel wat organische elementen. Door de toevoeging van kalk tijdens ons proces wordt dit filterslib bijzonder interessant voor al wie bijvoorbeeld de pH van zijn veld wil stabiliseren.
We recupereren dit agglomeraat, we drogen en persen het en het vormt “schuim”. Dit schuim wordt meegenomen door onze telers die het vervolgens verspreiden over hun pas geploegde velden.

15

Verdamping

Er wordt vaak gezegd dat een suikerfabriek een stoommachine is. Als u de wolken ziet die we tijdens de productieperiode maken, wordt duidelijk waarom!
Hoewel wij trots op zijn onze bescheiden bijdrage aan de Belgische wolken, geven wij er de voorkeur aan deze warme dampen te recupereren en ze bij verschillende temperaturen te gebruiken in verschillende punten van ons proces.

16

Anaeroob station

In deze anaerobe stations produceren we biogas. Zoals we reeds uitlegden in het punt ‘Schoonmaken’ (6), vangen we het reinigingswater op. Dit water is licht gesuikerd door het contact met de bieten. Vervolgens “eten” miljarden bacteriën deze suiker op, wat ons helpt bij de zuivering van ons water en de productie van brandbare energie. Bedankt anaerobe bacteriën!

17

Sirooptanks

We beschikken over 6 van deze enorme tanks waarin we duizenden liters zoete siroop kunnen opslaan. Waarom bewaren we deze siroop? We krijgen tijdens de campagne gewoon te veel bieten om ze allemaal in een keer te verwerken. We laten ze wel de eerste stappen van het proces doorlopen tot we siroop bekomen.
Deze stroperige vloeistof wordt dan opgeslagen tot midden maart, wanneer we onze fabriek weer opstarten, en dan legen we de tanks op 3 maanden tijd.

18

Suikersilo’s

We hebben 2 silo’s in Fontenoy. De kleine heeft een capaciteit van 6.000 ton en de andere een van 40.000 ton. In september 2021 gaan we van start met de bouw van een nieuwe silo van 80.000 ton.

19

Het dorp Fontenoy

Het dorp Fontenoy, dat op minder dan een kilometer van onze fabriek ligt, heeft een rijke cultuur. Het dorp en onze site waren betrokken bij de Slag van Fontenoy in mei 1745. Bijna 100.000 manschappen uit vrijwel het hele toenmalige West-Europa kwamen op deze paar vierkante kilometer tegenover elkaar te staan. De overwinning ging naar de Fransen onder Lodewijk XV en betekende het begin van een twee jaar durende verovering van de toenmalige Oostenrijkse Nederlanden.

 

20

Velden

Er is een reden waarom suikerfabrieken midden in de velden staan. Een biet die uit de grond wordt getrokken, verliest beetje bij beetje zijn suikergehalte. In het verleden was het transport veel ingewikkelder dan nu. De bieten moesten snel naar de suikerfabriek worden vervoerd en daarom lagen de velden zo dicht bij de fabriek.

Breng ons zeker een bezoekje om alles te weten te komen over onze sector. Tijdens de campagne organiseren we rondleidingen in onze fabriek van Fontenoy.

Wenst u nieuws over Iscal te ontvangen?

Nieuwsgierig naar Iscal Sugar en onze nieuwsberichten?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief en ontvang een overzicht van onze activiteiten.

Newsletter NL

Made with love by Cherry Pulp