Over > Geschiedenis van de suiker
Suiker en zijn geschiedenis
Honing, bieten, suikerriet … de mens heeft altijd al een voorliefde gehad voor zoete producten.
Mondialisering van suikerriet
Suikerriet komt oorspronkelijk uit Papoea-Nieuw-Guinea. Het is van nature rijk aan suiker en verspreidt zich al snel in grote aangrenzende gebieden zoals China en India.
Suiker kwam via de Arabische wereld naar Europa waar deze “zeldzame specerij” bij de adel op tafel verscheen. Aangezien suikerriet slecht gedijde in Europa, introduceerden de Europeanen het in Amerika en verspreidden het over heel Latijns-Amerika. De invoer gebeurde met schepen, die slaven naar Amerika brachten en weer terugkeerden met levensmiddelen zoals suiker.
De moderne suikerindustrie
Vandaag zijn suikerbieten met 20% van de wereldproductie de op een na grootste bron van suiker, na suikerriet, dat nog altijd goed is voor ongeveer 70%. Het proces om suiker uit bieten te winnen werd de voorbije twee eeuwen geoptimaliseerd en is inmiddels gemaximaliseerd. De uitdagingen zijn niet langer de extractie- en kristallisatiecapaciteit, maar eerder de maximale efficiëntie van het proces met behoud van een beperkt energieverbruik.
Europa is ‘s werelds grootste producent van bietsuiker. Brazilië en India zijn met hun suikerrietplantages echter de grootste suikerproducenten.