Skip to content

2min te lezen

Plan B(iet)

6.500 boeren hebben dit jaar bieten in België geteeld. In 2017 waren er nog 1000 meer. De bieten- & suikersector wordt in zijn kern bedreigd. Zonder bieten is er geen suiker en zou een heel deel van onze economie (50.000 banen) ouder dan 200 jaar een hoge prijs betalen als de bieten verdwenen zijn.

Oplossingen bestaan

Iscal gelooft in de toekomst van de bieten- & suikersector. Daarom hebben we de krachten gebundeld rond een nieuw project met de 3 andere spelers in de Belgische sector: de CBB (Confederatie van Belgische Bietentelers), de Tiense Suikerraffinaderij en het KBIVB (Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet). Dit initiatief heet Plan B(etterave/iet).

Samen willen we verandering brengen in onze sector door enerzijds het levensonderhoud te behouden van de mannen en vrouwen die er werken en anderzijds door onze impact op ons milieu voortdurend te verbeteren.

Een eerste editie

Deze woensdag 14 december 2022 kwamen maar liefst 250 directe actoren uit de sector zoals landbouwers, onderzoekers, medewerkers van de suikerraffinaderij maar ook onze dagelijkse partners (leveranciers, klanten, politici, enz.) bijeen in Gembloux. Dit evenement stond in het teken van 3 vragen:

  • Economisch – Hoe de sector opnieuw uitvinden en tegelijkertijd inkomsten garanderen?
  • Techniek – Hoe bieten beschermen met behoud van het milieu?
  • Milieu – Hoe om te gaan met klimaatverandering?

Presentaties en discussies brachten op transparante wijze de toestand van de sector in kaart en de vele mogelijkheden voor verbetering die voor ieder van ons beschikbaar zijn. Aan het einde van deze conferentie was iedereen het over twee punten eens. Ten eerste moeten we dergelijke momenten van delen zo vaak mogelijk blijven organiseren, want alleen door onze best practices uit te wisselen, kunnen we effectief vooruitgang boeken. Dan zal het nodig zijn om de reikwijdte van dit project verder uit te breiden omdat de bieten- & suikersector een betere reputatie en kennis nodig heeft om in België te kunnen blijven bestaan.

Reken op ons om vooruit te blijven gaan en u op de hoogte te houden terwijl we verder gaan.

Aftermovie van onze event

By Brieuc

administrator

Wenst u nieuws over Iscal te ontvangen?

Nieuwsgierig naar Iscal Sugar en onze nieuwsberichten?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief en ontvang een overzicht van onze activiteiten.

Newsletter NL

Made with love by Cherry Pulp