Skip to content

3min te lezen

Willy Borsus bezoekt iscal

Deze vrijdag 6 mei verwelkomde onze site in Fontenoy de Waalse Minister Willy Borsus en de burgemeester van Antoing, Bernard Bauwens. Het was een kans voor iscal om de 3 grootste uitdagingen waar we vandaag voor staan te belichten, evenals de investeringen die iscal doet.

Een bedrijf dat duurzaam investeert

Iscal is goed ingeburgerd in het Doornikse bekken en is van plan dat te blijven. In 2021 is een nieuwe vergister (€ 1,5 miljoen) geplaatst. Deze nieuwe tank maakt het mogelijk om, door bietenresten te methaniseren, tot 15% van de energie aan de fabriek te leveren. We bouwen momenteel een nieuwe suikersilo (28 miljoen euro) waarmee we 80.000 ton extra suiker kunnen opslaan op onze locatie in Fontenoy.

Vrijdag 29 april heeft de iscal raad van bestuur een budget van 11 miljoen euro gevalideerd voor de installatie, in 2023, van een windturbine en de integratie ervan in ons elektriciteitsproductienetwerk.

Robert Torck, CEO

Rising energy prices

We bevinden ons midden in een energiecrisis en iscal, zoals veel bedrijven, draagt de dupe van deze prijsstijging. Van 3,5% van onze omzet in boekjaar 2020/2021 gewijd aan energie, zouden we in 2022/2023 24% van deze omzet kunnen bereiken op basis van de huidige prognoses. We blijven niet stil bij deze prijsstijging (zie investeringen) en blijven nieuwe ideeën ontwikkelen om ons bedrijf verder te moderniseren.

Maatregelen op Europees, federaal en regionaal niveau zullen voorkomen dat deze energiecrisis die we meemaken een crisis wordt voor onze economie en voor de werkgelegenheid.

Willy Borsus, Waalse Minister van Economie

In de velden is het gras niet altijd groen

In de fabriek staan we onder druk, maar op de akkers is de realiteit er niet makkelijker op voor onze 2300 Belgische boeren. De stijging van de kosten raakt hen ook op meerdere niveaus: gewasbeschermingsmiddelen (zaden), meststoffen, energie. Bovendien profiteert niet iedereen op de Europese markt van dezelfde voorwaarden, wat het dagelijks leven van onze telers nog moeilijker maakt.

Iscal en de KBIVB investeren met steun van minister Borsus in onderzoek om neonicotinoïden te vervangen. We willen duurzame manieren vinden om de 3 belangrijkste virussen te bestrijden die in België tegen bieten werken.

Ronald Demuynck, Landbouwkundige Directeur

De suikerfabrikanten van de toekomst

Een bedrijfscultuur veranderen doe je niet in een paar maanden. We werken er hard aan om intern dingen te veranderen om de werkomgeving van onze medewerkers te verbeteren, maar ook om nieuwe collega’s te werven. De technische beroepen kampen inderdaad met een enorm tekort en het is voor ons van levensbelang om ons als werkgever zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

We willen de vele banen die iscal biedt aan jongeren in de regio introduceren en proberen roepingen aan te moedigen.

Virginie Naessens, Directeur Human Resources

By Brieuc

administrator

Wenst u nieuws over Iscal te ontvangen?

Nieuwsgierig naar Iscal Sugar en onze nieuwsberichten?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief en ontvang een overzicht van onze activiteiten.

Newsletter NL

Made with love by Cherry Pulp