Skip to content

2min te lezen

Naar energieautonomie: Inhuldiging van onze nieuwe windturbine

Deze donderdag 11 oktober markeerde een gedenkwaardig moment in onze reis bij iscal, met de eer om Thomas Dermine, staatssecretaris voor Relance, te verwelkomen voor de inhuldiging van onze recente investeringen. Naast onze twee vergisters was de ster van de dag ongetwijfeld onze nieuwe windturbine van 3,6 MW.

100% energieautonomie

Onze windturbine, een investering van 5 miljoen euro, genereert een gemiddeld jaarlijks vermogen van 0,8 MW, wat overeenkomt met een totale energie van 7.000 MWh/jaar, ongeveer het verbruik van 2.000 Belgische huishoudens. De integratie ervan in ons elektrisch systeem stelt ons nu in staat niet langer afhankelijk te zijn van het externe elektriciteitsnet en zelfs het overschot (45%) aan onze buren terug te geven. Zo bestaat ons elektrisch mix nu uit 23.000 MWh geproduceerd door onze ketel en 4.000 MWh door onze windturbine. Voor de resterende 3.000 MWh is ons doel om binnen onze suikerfabriek verder te innoveren door bepaalde gereedschappen te elektrificeren. Deze stap stelt ons in staat om volledig gebruik te maken van de capaciteit van onze windturbine.

20% biogas

Onze ketel, die 180.000 MWh per jaar produceert, speelt een cruciale rol in onze energievoorziening. Van deze hoeveelheid wordt 23.000 MWh omgezet in elektriciteit, terwijl de overige 160.000 MWh als stoom in onze fabriek worden geïnjecteerd, voornamelijk voor verdampingsprocessen. We hebben recentelijk deze installatie verbeterd door onze twee branders te vervangen (kosten 2 miljoen euro) en onze tweede vergister te lanceren (kosten 1,5 miljoen euro). Elk van deze vergisters wordt gevoed door de productie van 10.000 ton bietenresidu. Het resulterende gas, gecombineerd met dat van onze waterzuiveringsinstallatie, stelt ons nu in staat om 20% biogas te bereiken in onze energiemix die wordt gebruikt in onze ketel.

40 miljoen euro aan komende investeringen

Niet tevreden met al twee operationele vergisters, is ons doel om te blijven investeren in deze technologie door vier nieuwe vergisters toe te voegen. Op deze manier zullen we 40% biogas bereiken in onze energiemix, een belangrijke mijlpaal in onze decarbonisatiestrategie. Met al onze investeringen in perspectief, verwachten we tegen 2030 40 miljoen euro uit te geven om koolstofneutraliteit te bereiken.

Aftermovie van het evenement

By Brieuc

administrator

Wenst u nieuws over Iscal te ontvangen?

Nieuwsgierig naar Iscal Sugar en onze nieuwsberichten?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief en ontvang een overzicht van onze activiteiten.

Newsletter NL

Made with love by Cherry Pulp